Radio Gemiva krijgt rondleiding voor blinden en slechtzienden in Rijksmuseum

Radio Gemiva krijgt rondleiding voor blinden en slechtzienden in Rijksmuseum

Asya de Meij is presentator van het programma De Boekenluisteraar op Radio Gemiva. Op uitnodiging van het Rijksmuseum kreeg zij een rondleiding speciaal voor blinden en slechtzienden. Onder begeleiding van kunsthistoricus Elke Kuiper zette Asya, die voor nog maar 2 procent kan zien, haar zintuigen op scherp.

Ervaar door te horen
“Oké, dit is dan het beroemdste schilderij van Nederland: De Nachtwacht die in de belangrijkste zaal van het Rijksmuseum hangt. Zoals in een katholieke kerk hangt het op een plek waar de pastoor zou staan: het hoogaltaar. Het schilderij is 3 meter 80 hoog en 4 meter 50 breed. En weegt 337 kilo mét lijst en 170 kilo zonder lijst”, vertelt het audioscript. Bij veel schilderijen en objecten is het gebruik van een audioscript een mooi middel om informatie te krijgen. Zeker als je zelf de teksten niet goed kunt lezen.

Ervaar door te voelen
Met felgekleurde handschoentjes mag Asya een kanon uit het jaar 1615 aanraken. Iets wat normaal gesproken niet mag. Bij deze aanrakingen begeleidt de kunsthistoricus wat er te ‘zien’ is. Elke vertelt: “Het kanon is versierd. Je voelt een leeuwenkop. Hij staat op z’n achterpoten en heeft zijn bek wijd open.”

Ervaar door fysieke nabootsing van de afbeelding
Asya en Elke staan voor het bekende schilderij: De bedreigde zwaan van de schilder Jan Asselijn. “Je ziet dat de zwaan zich bedreigt voelt door een hond linksonder in beeld. De zwaan wil haar eieren uit het nest beschermen. We gaan nu in de vorm staan zoals de zwaan staat, vertelt Elke. “We noemen dit ook wel: embodiment. Door de houding van de zwaan na te doen, kun je meer van het schilderij ervaren.” Elke geeft stap voor stap aan hoe de houding van de bedreigde zwaan tot stand komt. En Asya gaat zelf in deze houding staan. “Ik merk echt dat dit toevoegt aan mijn waarneming van het schilderij, heel bijzonder. Je voelt het schilderij”, meent Asya.

Luister de podcast
Radio Gemiva heeft een podcast over dit bezoek aan het Rijksmuseum. Luister via deze link.

Meer weten?
Wil je meer weten over de rondleidingen voor blinden en slechtzienden in het Rijksmuseum? Klik hier voor meer informatie.

2021-08-02T13:04:06+02:00maandag 19 juli, 2021|Nieuws|