Radio Gemiva krijgt navolging bij andere zorgaanbieders

Radio Gemiva krijgt navolging bij andere zorgaanbieders

’En het is lekker op de trekker….’ schalt het door de studio van Radio Gemiva in Zoeterwoude. De dj’s Eli en Arnold deinen mee. Als de letters ’On Air’ op wit floepen, weten ze dat ze in de lucht zijn en dus moeten praten, want anders vallen er stiltes in de rechtstreekse uitzending.

De radiomakers van de organisatie Gemiva-SVG voor mensen met een verstandelijke beperking, zijn precies één jaar elke woensdag actief en timmeren flink aan de weg. Collega-zorgorganisaties Cardea, Philadelphia en Middin treffen intussen ook voorbereidingen voor internetradio. Oprichter Jaap van Sandijk van Radio Gemiva, de omroep voor en door cliënten met een verstandelijke beperking, glimt van trots. Trots op zijn mensen, die na een jaar niet meer schrikken en dichtslaan als de letters On Air op rood springen of als de telefoon gaat omdat iemand een verzoeknummer wil aanvragen.

“Kijk naar Jacco”, zegt Van Sandijk terwijl hij hem een schouderklopje geeft. “Een jaar geleden zei hij nog ’ik doe alleen muziek’. Nu is hij een meesterinterviewer.” Jacco straalt van oor tot oor. Trots is Van Sandijk ook dat zijn initiatief navolging krijgt. “Collega-organisaties informeerden bij ons. De ziekenomroep die je vroeger had, is in feite terug dank zij het internet. Via internet kunnen we al onze locaties in Zuid-Holland bereiken zonder dat we op de FM hoeven. Overigens gaan we ook op de FM: op zondag krijgen we een uurtje via Sleutelstad. Zo bereiken we weer een nieuw publiek.”

Asya komt binnenlopen en vertelt over de gedichten die ze elke woensdag bij Radio Gemiva maakt. “Ik heb mij aangemeld, omdat hier alleen maar mannen waren”, vertelt ze. “Ik maak aantekeningen en straks trek ik me een uurtje terug. Om kwart over twee spreek ik mijn gedicht in.” De dj’s Eli en Arnold doen intussen een radiogesprek. Eli stelt vragen en Arnold antwoordt over zijn weekend. Een lied van de Snollebollekes volgt en dan is het tijd om het theehuis van Tante Agaath te bellen in verband met het 10-jarig bestaan.

Cardea Music Radio

Cardea Music Radio begint 1 november met proefdraaien vanuit een studio aan de Leidse Rooseveltstraat. Per 1 januari gaan de radiomakers van Cardea officieel de lucht in via internet. Michel Aarden, een van de initiatiefnemers: “We deden het idee op bij Radio Gemiva. We bieden een leerwerktraject voor jongeren. Ze kunnen ervaring opdoen met radiomaken en met de techniek en wie weet kunnen ze doorstromen naar lokale of regionale omroepen.” Cardea verleent zorg aan gezinnen met kinderen van 0 tot 23 jaar met problemen in Zuid-Holland Noord.

Klik hier voor dit artikel op Leidsch Dagblad en kijk een leuke video!

Bron: Leidsch Dagblad; auteur: Marieta Kroft; fotograaf: Hielco Kuipers

2020-02-24T10:17:37+02:00vrijdag 11 oktober, 2019|Nieuws|